Blog

De frivole cv

Mag de opmaak iets meer zijn?

Recruiters zien dagelijks heel wat cv’s passeren, en het is zo leuk wanneer er eens iets verrassends opduikt. Mij maak je persoonlijk heel blij met een mooie lay-out, met woorden in een kleur die afgestemd is op de foto die je gebruikt op je cv. Als je de tint van pakweg je hemd of trui laat terugkomen in je tekst, dan krijg je meteen een mooi geheel. Lees verder voor meer tips.

Twee cv’s die me bijbleven

Op het vlak van lay-out zijn mij van de voorbije jaren twee cv’s tot in het kleinste detail bijgebleven. Ze toverden instant een grote glimlach op mijn gezicht.

De eerste was van een kandidaat die pas was afgestudeerd in chemie. Als achtergrond had ze heel subtiel in watermerk proefbuizen en een erlenmeyer gebruikt. Het was zo’n mooi geheel: alles paste bij elkaar én bij de job waarvoor ze solliciteerde.

De tweede was een kandidate die in haar tekst de kleuren van haar kleding liet terugkomen. Op de foto droeg ze een zwart kleedje met fijne rode met grijze bloemetjes. Haar cv zag er verzorgd, overzichtelijk en duidelijk uit, met dat kleine extraatje van de gematchte kleuren.

Uiteraard zijn deze kandidaten niet aangeworven omdat hun cv mooi was, maar ze lieten er wél mee zien dat ze aandacht besteedden aan de sollicitatie. En als recruiter is het wel handig om kandidaten zo te kunnen onthouden. Wanneer het er heel veel zijn, kan dat toch een verschil maken.

Niet té frivool worden

Misschien vraag je je af of een opvallende lay-out niet snel overdreven of te frivool is. Het klopt dat je niet mag overdrijven. Mensen kennen jou (nog) niet, en dan dreigt het gevaar dat ze je niet ernstig nemen. Zo heb ik zelf moeten ondervinden dat de vrolijke lay-out van mijn eigen cv – met roze en paarse bollen, wat wel erger klinkt dan het eruitzag – niet goed overkwam. Ik hield er een tijdje aan vast, maar haalde de bollen uiteindelijk weg, ook al vind ik ze nog steeds mooi.

Als uitsmijter …

Tot slot deel ik nog graag enkele algemene lay-outtips voor je cv.

  • Kies een leesbaar, neutraal of hip lettertype (geen Comic Sans MS of Times New Roman dus).
  • Gebruik bij voorkeur niet meer dan één extra kleur. Schakeringen van dezelfde kleur werken meestal wel
  • Een foto met wat groen op de achtergrond staat vaak mooi.
  • Vergeet niet: “a smile is the prettiest thing you can wear”.
  • Let op met kleuren die een politieke betekenis kunnen hebben (bijvoorbeeld de combinatie rood-geel-zwart).
  • Kies geen té vrolijke lay-out. Mij zou je er persoonlijk blij mee maken, maar je nieuwe werkgever misschien nie
  • Ga voor ‘lichte’ lay-outelementen. Een dikke zwarte kader rond je foto doet al snel denken aan iets heel anders …