Blog

Een online sollicitatiegesprek voorbereiden

Een online sollicitatiegesprek verloopt een beetje anders dan een fysiek interview. De basis blijft hetzelfde, maar daarnaast kunnen de volgende tips je wellicht helpen.

De technische aspecten

Wanneer je een afspraak krijgt, check je het best meteen via welke online tool het interview zal gebeuren. Ga vervolgens na of je er iets voor moet downloaden op je smartphone of computer.

Probeer de link vooraf uit. Aarzel ook niet om aan iemand van hr te vragen of ze het even samen met jou kunnen testen. Zo vermijd je dat je toekomstige collega’s voor het interview moeten wachten omdat er iets misloopt met je verbinding, geluid of beeld.

Bel je in met je smartphone? Zet hem dan stabiel neer, zodat de interviewer niet zeeziek wordt tijdens het gesprek. Bekijk op voorhand welke positie het beste werkt en of je dan je stroomkabel kan insteken.

Geen kikkerperspectief

Voor een interview wil je er op je best uitzien. Zorg daarom dat je camera op de hoogte van je gezicht staat of iets hoger. Vaak is het niet zo flatterend wanneer je jezelf van onderen filmt. Zorg bovendien dat je gezicht volledig in beeld is. Een interview met een ingezoomd voorhoofd is net dat tikkeltje minder aangenaam.

Hou het professioneel

Je viervoeter mag gerust in beeld komen, maar zorg dat je niet gestoord wordt door luid geknabbel op brokken of geblaf. Nodig eventueel iemand uit om even met je hond te gaan wandelen terwijl jij in gesprek bent. Vraag ook je tweebenige huisgenoten om je rustig te laten doen.

Verder is je achtergrond geen detail. Zorg ervoor dat die past bij de indruk die je wil maken, of dat alles er minstens ordelijk en verzorgd uitziet.

Neem bovendien een gepaste houding aan. Bellen terwijl je op je bed ligt, maakt een vreemde indruk. Kan het om één of andere reden toch niet anders, leg de situatie dan kort uit.

Stel gerust vragen

In een videocall is het iets moeilijker om te laten zien hoe gemotiveerd je bent. Toon je enthousiasme door extra vragen te stellen over de functie, het bedrijf en de cultuur.

Tot slot is het online natuurlijk een uitdaging om je een duidelijke indruk te vormen van een bedrijf. Durf zelf te polsen of je een rondleiding kan krijgen in de laatste ronde. Corona heeft ons geleerd dat er zelfs in volle crisistijd veilige opties te verzinnen vallen, bijvoorbeeld net buiten de standaardwerkuren.

Meer weten?

Kan je nog wat tips gebruiken of zit je nog met vragen? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder.